czwartek, 5 listopada 2015

Deser ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami




Składniki na ryż:

- 120 g ryżu białego 
- 600 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
- skórka starta z jednej cytryny


Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wanilię przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Rozciętą wanilię wraz z ziarenkami dodać do mleka. Mleko zagotować. Dodać ryż i gotować na małym ogniu, pod przykryciem,  około 35 - 40 minut, od czasu do czasu mieszając . Pod koniec wyjąć laskę wanilii i dodać startą skórkę z cytryny.
W między czasie żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą i jasną masę. Gdy ryż będzie miękki zdjąć go z ognia. Do gorącego ryżu wlewać wolnym strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gotowy ryż przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni ryżu, dzięki temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Składniki na karmelizowane orzechy:

- 80 g orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody


Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż syrop będzie miał bursztynowy kolor.  Dodać orzechy i dokładnie wymieszać, tak by orzechy dokładnie pokryły się karmelem. Karmelizowane orzechy wysypać na papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Wystudzone orzechy grubo posiekać.


Składniki na karmelizowane jabłka:

- 3 kwaśne, twarde jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego


Jabłko pokroić na grubą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i ocet winny. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone jabłka. Jabłka smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Jabłka powinny się zarumienić.


Montaż deseru:


Ryż podzielić pomiędzy cztery nieduże pucharki. Na wierzch wyłożyć karmelizowane jabłka, posypać orzechami. Ozdobić listkami mięty.



1 komentarz: