wtorek, 8 lipca 2014

Babka szafranowa




Składniki na ciasto:

- 600 g maki
- 250 g cukru
- 5 jaj
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki szafranu

Składniki sosu:

- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 70 g cukru
- szczypta szafranu

Do soku pomarańczowego wsypać cukier i szafran. Całość podgrzewać tak długo aż cukier się rozpuści. 

Wykonanie babki :

Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać szafran, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać  mąkę na przemian z mlekiem i olejem, cały czas ubijając. Ciasto wlać do foremki na babkę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170oC przez 70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Babkę polać syropem pomarańczowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz