Składniki na
ciasto:
- 600 g maki
- 250 g cukru
- 5 jaj
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki szafranu
Składniki sosu:
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 70 g cukru
- szczypta szafranu
Do soku pomarańczowego wsypać cukier i szafran. Całość
podgrzewać tak długo aż cukier się rozpuści.
Wykonanie babki :
Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać szafran, wymieszać i
odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z
cukrem i cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać
mąkę na przemian z mlekiem i olejem, cały czas ubijając. Ciasto wlać do
foremki na babkę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170oC
przez 70 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Babkę polać syropem
pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz