Składniki:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać po
jednym żółtku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do
pieczenia.
Do ciasta dodawać porcjami mąkę na zmianę z sokiem
jabłkowym. Dodać czereśnie i delikatnie
wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i bardzo delikatnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Tak, jednak nie dodawałbym ich do środka tylko poukładała na wierz ciasta:)
OdpowiedzUsuń