niedziela, 6 lipca 2014

Klopsiki z jagnięciny z bobem





Składniki na klopsiki:

- 450 g mielonej jagnięciny 
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- sól, pieprz

Pozostałe składniki:

- 350 g bobu
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 ml wywaru warzywnego (nie solonego)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- koperek do posypania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na klopsiki umieścić w misce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Klopsiki smażyć na rozgrzanym olej, obracając je co jakiś czas by nabrały ładnego złoto - brązowego koloru. Gotowe klopsiki ułożyć  na papierowym ręczniku i odsączyć z nadmiaru oleju.
Bób wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 2 - 3 minuty. Bób zalać zimną wodą i obrać ze skórki.
Klopsiki włożyć do wysokiej patelni, wlać wywar warzywny i sok z cytryny. Klopsiki dusić około 5 minut. Dodać obrany bób oraz czosnek. Całość dusić około 10 - 15 minut. Sos powinien się zredukować, a bób zmięknąć.


Klopsiki podawać z ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz