Składniki na
klopsiki:
- 450 g mielonej jagnięciny
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 100 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- sól, pieprz
Pozostałe
składniki:
- 350 g bobu
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 ml wywaru warzywnego (nie solonego)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- koperek do posypania.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na klopsiki umieścić w misce, doprawić
solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Klopsiki
smażyć na rozgrzanym olej, obracając je co jakiś czas by nabrały ładnego złoto
- brązowego koloru. Gotowe klopsiki ułożyć
na papierowym ręczniku i odsączyć z nadmiaru oleju.
Bób wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 2 - 3
minuty. Bób zalać zimną wodą i obrać ze skórki.
Klopsiki włożyć do wysokiej patelni, wlać wywar warzywny i
sok z cytryny. Klopsiki dusić około 5 minut. Dodać obrany bób oraz czosnek.
Całość dusić około 10 - 15 minut. Sos powinien się zredukować, a bób zmięknąć.
Klopsiki podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz