Składniki:
- 350 ml czerwonego, słodkiego wina
- 100 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 nieduża laska wanilii
- 4 centymetrowy kawałek cynamonu
- 3 goździki
- 2 duże jabłka
- 200 g serka mascarpone
- 150 g solonych pistacji (grubo posiekanych)
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wino,
wodę oraz miód wlać do garnka. Do wina włożyć jabłka, cynamon, laskę wanilii
oraz goździki. Wino postawić na palniku
i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jabłka pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie jabłka
będą pół twarde. Jeżeli chcesz by jabłka były bardziej miękkie, gotuj je przez kolejne
5 - 10 minut.
Gdy jabłka będą gotowe wyjąć je z wina. Usuną także wanilię,
cynamon i goździki. Wino ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować bez
przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak długo aż sos będzie miał
konsystencję syropu.
Jabłka podawać z sosem z wina, serkiem mascarpone oraz
pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz