sobota, 26 lipca 2014

Jabłka w winie z serkiem mascarpone i pistacjami



Składniki:

- 350 ml czerwonego, słodkiego wina
- 100 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 nieduża laska wanilii
- 4 centymetrowy kawałek cynamonu
- 3 goździki
- 2 duże jabłka 
- 200 g serka mascarpone
- 150 g solonych pistacji (grubo posiekanych)

Wykonanie:

Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wino, wodę oraz miód wlać do garnka. Do wina włożyć jabłka, cynamon, laskę wanilii oraz goździki.  Wino postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jabłka pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie jabłka będą pół twarde. Jeżeli chcesz by jabłka były bardziej miękkie, gotuj je przez kolejne 5 - 10 minut.
Gdy jabłka będą gotowe wyjąć je z wina. Usuną także wanilię, cynamon i goździki. Wino ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak długo aż sos będzie miał konsystencję syropu.

Jabłka podawać z sosem z wina, serkiem mascarpone oraz pistacjami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz