piątek, 4 lipca 2014

Czekoladowy makaron z sosem truskawkowym i białą czekoladą



Składniki na makaron:

- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli

Składniki na sos:

- 500 g truskawek kaszubskich 
- 50 g białej czekolady

Wykonanie makaronu:

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać masło i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Płaty ciasta oprószyć mąką, zwinąć w ruloniki i pokroić na paski około 1 centymetrowe.



Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować około 2 - 3 minuty, od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą.

Wykonanie sosu:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Do truskawek dodać czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać.

Czekoladowy makaron polać sosem truskawkowo - czekoladowym i posypać startą białą czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz