Składniki na
makaron:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 500 g truskawek kaszubskich
- 50 g białej czekolady
Wykonanie
makaronu:
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać
masło i jajka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i
zostawić na 30 minut.
Ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na bardzo
cienkie placki. Płaty ciasta oprószyć mąką, zwinąć w ruloniki i pokroić na paski
około 1 centymetrowe.
Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować
około 2 - 3 minuty, od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron
przecedzić i przelać zimną wodą.
Wykonanie sosu:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki wrzucić do
blendera i dokładnie zmiksować. Do truskawek dodać czekoladę i wszystko
dokładnie wymieszać.
Czekoladowy makaron polać sosem truskawkowo - czekoladowym i
posypać startą białą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz