środa, 23 lipca 2014

Jogurtowy deser z płatkami róż i miodem różanym




Składniki:

- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 5 łyżki miodu różanego*
- 3 łyżki posiekanych płatków róż
- 1 łyżeczka żelatyny
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżka wody

*Miód różany:

- 1 szklanka podkarpackiego miodu spadziowego 
- 2/3 szklanki płatków róż (najlepsze są płatki  dzikiej róży)

Wykonanie miodu różanego:

Płatki róż umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do słoika i zalać miodem. Miód odstawić na kilka dni, a najlepiej na dwa - trzy tygodnie.

Wykonanie deseru:

Żelatynę zalać wodą i pozostawić aż napęcznieje. Mleko zagotować i wlać do żelatyny, mieszać tak długo aż żelatyna się rozpuści.  Pozostawić do wystygnięcia
Jogurt ubić z miodem,  dodać ostudzone mleko i płatki róż, wymieszać.
Jogurt przelać do czterech, niewielkich  foremek i włożyć do schłodzenia w lodówce przez noc.
By wyjąć mus z foremek zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Mus jogurtowy przełożyć na talerzyk, polać miodem różanym i ozdobić płatkami róż.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz