Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 5 łyżki miodu różanego*
- 3 łyżki posiekanych płatków róż
- 1 łyżeczka żelatyny
- 8 łyżek mleka
- 1 łyżka wody
*Miód różany:
- 1 szklanka podkarpackiego miodu spadziowego
- 2/3 szklanki płatków róż (najlepsze są płatki dzikiej róży)
Wykonanie miodu
różanego:
Płatki róż umyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym,
wsypać do słoika i zalać miodem. Miód odstawić na kilka dni, a najlepiej na dwa
- trzy tygodnie.
Wykonanie deseru:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić aż napęcznieje. Mleko
zagotować i wlać do żelatyny, mieszać tak długo aż żelatyna się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia
Jogurt ubić z miodem, dodać ostudzone mleko i płatki róż, wymieszać.
Jogurt przelać do czterech, niewielkich foremek i włożyć do schłodzenia w lodówce
przez noc.
By wyjąć mus z foremek zanurzyć je na kilka sekund w gorącej
wodzie. Mus jogurtowy przełożyć na talerzyk, polać miodem różanym i ozdobić
płatkami róż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz