Składniki na
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
Składniki na sos
karmelowo - miodowy:
- 100 ml miodu pitnego dwójniaka
- 1 szklanka wiśni
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki soku wiśniowego
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni z obu stron. Naleśniki
złożyć w trójkąty.
Patelnię rozgrzać, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści
wlać miód pitny oraz sok wiśniowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas
podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać wydrylowane wiśnie i chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć
wiśnie i dodać masło. Gdy masło się
rozpuści na sosie położyć naleśniki i smażyć je, aż nasiąkną sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz