niedziela, 20 lipca 2014

Szampańska galaretka z truskawkami



Składniki:

- 750 ml wina musującego
- 250 ml soku z jabłek 
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 3 łyżki miodu 
- 500 g truskawek 

Wykonanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Wino musujące wstawić do lodówki i schłodzić.
Żelatynę zalać sokiem z jabłek i odstawić do napęcznienia.  Gdy żelatyna napęcznieje, sok jabłkowy podgrzać, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Sok z żelatyną zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać i ostudzić.

Ostudzony sok jabłkowy wymieszać ze schłodzonym winem musującym. Część truskawek wsypać do pucharków, zalać galaretką do wysokości truskawek.  Pucharki włożyć do lodówki . Gdy galaretka stężeje, wsypać kolejną porcję truskawek, zalać je galaretką i włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Proces powtórzyć jeszcze raz lub dwa tak by wypełnić całe pucharki galaretką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz