Składniki:
- 750 ml wina musującego
- 250 ml soku z jabłek
- 7 łyżeczek żelatyny w proszku
- 3 łyżki miodu
- 500 g truskawek
Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze
kawałki. Wino musujące wstawić do lodówki i schłodzić.
Żelatynę zalać sokiem z jabłek i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, sok jabłkowy
podgrzać, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Sok z żelatyną zdjąć z ognia, dodać miód, wymieszać i
ostudzić.
Ostudzony sok jabłkowy wymieszać ze schłodzonym winem
musującym. Część truskawek wsypać do pucharków, zalać galaretką do wysokości
truskawek. Pucharki włożyć do lodówki . Gdy
galaretka stężeje, wsypać kolejną porcję truskawek, zalać je galaretką i włożyć
do lodówki, by galaretka stężała. Proces powtórzyć jeszcze raz lub dwa tak by
wypełnić całe pucharki galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz