piątek, 26 grudnia 2014

Kupiecka zupa migdałowa




Wigilijna zupa z migdałami, ryżem i rodzynkami, pachnąca cynamonem i daktylami. Dawniej często gościła na wigilijnych stołach, teraz trochę zapomniana. Pyszna, aromatyczna i sycąca.


Składniki:

- 200 g migdałów
- 750 ml mleka
- 3 łyżki rodzynek
- 40 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 4 suszone daktyle
- 1/3 szklanki ryżu
- sok z jednej cytryny


Wykonanie:

Ryż dokładnie wypłukać i ugotować na sypko. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody. Daktyle drobno pokroić.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.  Wrzucić do malaksera i zmiksować na miazgę. W trakcie miksowania wolnym strumieniem dolewać sok z cytryny, dzięki temu z migdałów nie wytrąci się olej.
Mleko zagotować z cukrem, daktylami i laską cynamonu. Gotować 5 minut, a następnie przecedzić przez sito.
Do mleka dodać pastę migdałową oraz odcedzone rodzynki. Całość podgrzewać na średnim ogniu przez około pięć minut, cały czas mieszając.

Zupę podawać z ryżem.



1 komentarz: