niedziela, 1 lutego 2015

Zupa z soczewicą i warzywami




Składniki:

- 1,5 litra wywaru drobiowego
- 300 g ugotowanej soczewicy
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki makaronu Orzo
- 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
- 1/2 łyżki suszonej bazylii
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz


Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wsypać warzywa, dodać drobno posiekany czosnek.  Całość smażyć  5 minut. 
Wywar drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa, makaron, soczewicę i suszoną bazylię. Zupę gotować na średnim ogniu około 5 minut, aż makaron będzie miękki. Pod   koniec gotowania dodać bazylię i parmezan, doprawić solą i pieprzem.


Smacznego:)



1 komentarz:

  1. soczewica to idealna baza do zup, pozywna i zdrowa! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń