Puszyste, a zarazem wilgotne czekoladowe ciasto z miodowym rabarbarem. Doskonałe ciasto do herbaty i kawy na podwieczorek. Delikatnie słodkie z nutką kwaskową nutą rabarbaru. Można się w nim zakochać od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 180 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady
- 3 białka
- szczypta soli
- 250 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar
pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową. W niewielkim
rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekaną czekoladę,
wymieszać do jej rozpuszczenia, przestudzić.
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodać cukier, łyżka po łyżce, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Do ubitych białek wolnym strumieniem wlewać roztopione masło z czekoladą, cały czas miksując.
Dodać obie mąki, krótko wymieszać, tylko do połączenia
składników.
Tortownicę o średnicy 22 x 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć do niej masę migdałową, wyrównać. Na wierzchu poukładać
rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Rabarbar skropić miodem.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Piec około 55 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz