środa, 16 maja 2018

Pietruszkowa tarta z rzodkiewką i serem feta





Składniki na kruchy spód:

- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 żółtka
- 2 szczypty soli


Składniki nadzienia:

-120 g śmietany 18%
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
-100 g sera feta
- 16 małych lub 8 dużych rzodkiewek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pierz


Wykonanie kruchego spodu:

Wszystkie składniki  szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę na tartę, o wymiarach 35 x 11 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 25 minut.


Wykonanie tarty:

Jeżeli używamy dużych rzodkiewek należy je przekroić na pół, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Jogurt zblendować z pietruszką. Jajka wymieszać ze śmietaną i pietruszkowym jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę jajeczną wyłożyć na podpieczony spód. Na masie ułożyć rzodkiewkę oraz ser feta. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz