Składniki na kruchy
spód:
- 180 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 żółtka
- 2 szczypty soli
Składniki
nadzienia:
-120 g śmietany 18%
- 80 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
-100 g sera feta
- 16 małych lub 8 dużych rzodkiewek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pierz
Wykonanie kruchego
spodu:
Wszystkie składniki
szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę,
lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30
minut. Prostokątną formę na tartę, o wymiarach 35 x 11 cm, posmarować masłem i
oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać
widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie
ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami
ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC
i piec 25 minut.
Wykonanie tarty:
Jeżeli używamy dużych rzodkiewek należy je przekroić na pół,
a następnie oprószyć solą i pieprzem. Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Jogurt
zblendować z pietruszką. Jajka wymieszać ze śmietaną i pietruszkowym jogurtem.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masę jajeczną wyłożyć na podpieczony spód.
Na masie ułożyć rzodkiewkę oraz ser feta. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego
do 190oC na około 25 - 30 minut, aż masa się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz