środa, 9 maja 2018

Rabarbarowy clafoutis z marcepanem, kardamonem i kurkumą



Składniki:

- 80 g rabarbaru
- 120 ml pełnotłustego mleka
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- 35 g cukru
- 30 g mąki
- 35 g marcepanu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- masło do posmarowania kokilek

Trzy kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 0,5 cm kawałki. Marcepan włożyć na chwilę do zamrażalki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno kokilek równomiernie rozłożyć rabarbar, posypać startym marcepanem.
 W misie miksera umieścić: mleko, śmietankę, jajko, cukier, mąkę, kardamon, kurkumę i sól. Wszystko miksować 3 - 4 minuty, tak by masa była dobrze napowietrzona. Masę wylać na rabarbar.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i lekko przestudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz