Składniki:
- 80 g rabarbaru
- 120 ml pełnotłustego mleka
- 100 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- 35 g cukru
- 30 g mąki
- 35 g marcepanu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- masło do posmarowania kokilek
Trzy kokilki wysmarować masłem.
Rabarbar pokroić na 0,5 cm kawałki. Marcepan włożyć na
chwilę do zamrażalki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dno
kokilek równomiernie rozłożyć rabarbar, posypać startym marcepanem.
W misie miksera
umieścić: mleko, śmietankę, jajko, cukier, mąkę, kardamon, kurkumę i sól.
Wszystko miksować 3 - 4 minuty, tak by masa była dobrze napowietrzona. Masę
wylać na rabarbar.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec około 30-35
minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i lekko przestudzić. Przed podaniem
można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz