poniedziałek, 7 maja 2018

Tartaletki z kremem marcepanowym i pieczonym rabarbarem





Składniki na spód:

- 320 g płatków migdałowych lub blanszowanych migdałów
- 30 g kakao
- 110 g masła sezamowego
- 50 g syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować, do momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. Masę podzielić na 6 części i dokładnie wyłożyć nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.


Składniki na krem:

- 260 g masy marcepanowej
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g półtłustego twarogu 2 - 3 krotnie mielonego

Masę marcepanową schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wlać do niewielkiego rondelka, dodać masę marcepanową, wymieszać. Śmietankę z marcepanem podgrzać, cały czas mieszając, aż powstanie gładki krem. Uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przestudzić. Schłodzony krem marcepanowy zmiksować z twarogiem.


Pieczony rabarbar:

- 140 g rabarbaru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości 2 cm. Umieścić w misce, dodać miód i sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC ,przez 10 - 13 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadać się.


Wykonanie:

Wypełnić tartaletki kremem marcepanowym. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem, na wierzch kremu, wyłożyć  rabarbar.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz