Składniki na spód:
- 320 g płatków migdałowych lub blanszowanych migdałów
- 30 g kakao
- 110 g masła sezamowego
- 50 g syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować, do
momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. Masę podzielić na 6 części i
dokładnie wyłożyć nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.
Składniki na krem:
- 260 g masy marcepanowej
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 g półtłustego twarogu 2 - 3 krotnie mielonego
Masę marcepanową schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Śmietankę wlać do niewielkiego rondelka, dodać masę
marcepanową, wymieszać. Śmietankę z marcepanem podgrzać, cały czas mieszając, aż
powstanie gładki krem. Uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia,
przestudzić. Schłodzony krem marcepanowy zmiksować z twarogiem.
Pieczony rabarbar:
- 140 g rabarbaru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o długości 2 cm.
Umieścić w misce, dodać miód i sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200oC ,przez 10
- 13 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadać się.
Wykonanie:
Wypełnić tartaletki kremem marcepanowym. Schłodzić w
lodówce. Przed podaniem, na wierzch kremu, wyłożyć rabarbar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz