czwartek, 24 maja 2018

Miętowy chłodnik z awokado i ogórka, z prażonymi pestkami dyni i rzodkiewką





Składniki:

- 200 ml jogurtu naturalnego
- 130 ml kefiru
- 150 g ogórka
- 1 awokado
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku


Do podania:

- 6- 8  rzodkiewek
- 80 g prażonych pestek dyni
- listki mięty
-opcjonalnie kwiaty szczypiorku


Składniki na chłodnik schłodzić w lodówce. Ogórki umyć, osuszyć i ewentualnie obrać ze skórki (ale nie jest to konieczne). Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie obrać ze skórki. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Podawać z drobno posiekaną rzodkiewką, prażonymi pestkami dyni oraz listkami mięty i kwiatami szczypiorku.




2 komentarze:

  1. sugerowałabym dodanie avokado do listy składników

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale w liście składników jest awokado, na 4 pozycji :)

    OdpowiedzUsuń