Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 180 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 1 jajko
- 60 g białej czekolady
Dodatkowo:
- 120 g rabarbaru pokrojonego na 1 - 1,5 cm kawałki
-1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perłowy
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego
mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn
odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez
sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
masę jajeczną, mleko, masło i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać
przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć
do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na
1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Wykonanie
nadzienia i bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Z
każdej części uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej,
przestudzić. Przestudzoną czekoladę wymieszać z jajkiem i serem na jednolity
krem.
Rabarbar skropić sokiem z cytryny i miodem, wymieszać.
W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki z niewielkim
dnem, zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki. W wgłębieniach bułeczek
umieścić czekoladowe nadzienie. Na wierzchu ułożyć 3 - 4 kawałki rabarbaru.
Ciasto wokół nadzienia posmarować jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, a następnie posypać cukrem perłowym.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC
piec przez około 18 - 20 minut, do zarumienienia. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz