sobota, 12 maja 2018

Drożdżówki z rabarbarem i masą serowo - czekoladową





Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 180 g półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
- 1 jajko
- 60 g białej czekolady


Dodatkowo:

- 120 g rabarbaru pokrojonego na 1 - 1,5 cm kawałki
-1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perłowy


Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki  powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Wykonanie nadzienia i bułeczek:


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Przestudzoną czekoladę wymieszać z jajkiem i serem na jednolity krem.
Rabarbar skropić sokiem z cytryny i miodem, wymieszać.
W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki z niewielkim dnem, zrobić wgłębienie, prawie do samej blaszki. W wgłębieniach bułeczek umieścić czekoladowe nadzienie. Na wierzchu ułożyć 3 - 4 kawałki rabarbaru.
Ciasto wokół nadzienia posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie posypać cukrem perłowym.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC piec przez około 18 - 20 minut, do zarumienienia. Wyjąć, przestudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz