piątek, 11 maja 2018

Ciasto kokosowe z rabarbarem





Składniki:

- 140 g mąki kokosowej
- 4 jajka
- 40 g cukru pudru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g rabarbaru
- 1 łyżka miodu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbar umyć i pokroić na 10 cm kawałki. Ułożyć  na dnie foremki i polać miodem.
 Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej, jogurt z czekoladą, sok i skórkę z cytryny. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać,  tylko do połączenia składników.
 Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 165OC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Wyjąć z foremki, wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. ale pyszności, zapisuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ciekawe ciasto- biała czekolada, kokos i rabarbar - biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń