Składniki:
- 140 g mąki kokosowej
- 4 jajka
- 40 g cukru pudru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g rabarbaru
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Keksówkę o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem i oprószyć cukrem
pudrem.
Rabarbar umyć i pokroić na 10 cm kawałki. Ułożyć na dnie foremki i polać miodem.
Czekoladę roztopić w
kąpieli wodnej, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym. W jednym naczyniu
wymieszać jajka, olej, jogurt z czekoladą, sok i skórkę z cytryny. W drugim
naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier puder oraz proszek do
pieczenia. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do
formy, wyrównać. Piec w temperaturze 165OC przez około 40 - 45
minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i lekko przestudzić. Wyjąć z
foremki, wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ale pyszności, zapisuję! :D
OdpowiedzUsuńAleż ciekawe ciasto- biała czekolada, kokos i rabarbar - biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuń