Składniki:
- 110 g maki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 30 g mąki gryczanej
- 80 g bardzo miękkiego masła
- 140 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 130 g miodu +3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rabarbaru
- 70 g orzechów ziemnych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na 1 - 1,5 cm kawałki, dodać łyżkę miodu,
wymieszać. Orzechy dokładnie wymieszać z 2 łyżkami miodu.
Mąkę pszenną przesiać z mąką gryczaną oraz proszkiem do
pieczenia. Dodać mąkę migdałową, wymieszać.
Masło ubić z miodem, za pomocą trzepaczki do ubijania piany,
na jasny i puszysty krem. Dodać jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym
dodaniu. Dodać mąki na zmianę z jogurtem, w dwóch turach, wymieszać tylko do
połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy. Na wierzch ciasta wyłożyć
rabarbar, delikatnie wciskając go do ciasta. Posypać orzechami ziemnymi.
Ciasto włożyć do piekarnika, nagrzanego do 175oC
i piec około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz