sobota, 26 maja 2018

Sałatka z kalarepy, rzodkiewki i jabłek





Składniki:

- 2 małe kalarepy
- 1 jabłko
- 10 niedużych rzodkiewek
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanych ziół (mięty, bazylii, majeranku, rozmarynu)
- 1 łyżka kwiatów szczypiorku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta soli

Sok z cytryny połączyć z olejem, dodać sól oraz cukier, wymieszać.
Kalarepę i jabłko obrać, pokroi w cienkie słupki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pokrojoną kalarepę, jabłko i rzodkiewkę przełożyć do miski, dodać posiekane zioła oraz kwiaty szczypiorku.
Polać dresingiem, delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz