poniedziałek, 28 maja 2018

Sałatka z fasolą mung i czerwonym burakiem





Składniki:

- 80 g fasoli mung
- 2 czerwone buraki (około 500 g)
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- 2 duże garści mixu sałat z rukolą
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki na dressing:

- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1/4 szklanki bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku


Fasolę mung namoczyć w wodzie przez 8 - 12 godzin. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut.
Cebulę przekroić na pół, a następnie pokroić na centymetrowe paski. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 minut.
Buraki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Skropić łyżką oleju, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 30 - 40 minut, aż zmiękną.
Z jabłka usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmiksować.
Fasolę mung delikatnie wymieszać z jabłkiem, sałatą, pieczonymi burakami oraz cebulą. Posypać natką pietruszki, polać dresingiem, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz