niedziela, 27 lipca 2014

Pizza z jabłkami, orzeszkami ziemnymi i karmelem



Składniki na ciasto:

- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki, plus 2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki do podania:

- 1 szklanka orzechów ziemnych, niesolonych
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g serka śmietankowego
- 2 duże jabłka 
- 50 g karmelu

Wykonanie ciasta:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną,  puszystą masę. Wbić jajko, miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodawać stopniowo mąkę, cały czas mieszając.  Ciasto ma bardzo gęstą konsystencje, jeżeli mikser nie radzi sobie z ucieraniem, ciasto wymieszać ręcznie.
Ciasto rozwałkować , nadając mu kształt okręgu o średnicy około 30 centymetrów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC. Piec około 15 - 18 minut, aż nabierze złoto - brązowego koloru. Ciasto ostudzić.
Pół szklanki orzechów ziemnych zblendować razem z cukrem, solą i serkiem śmietankowym tak długo, aż powstanie gładka masa.
Gotową masą posmarować  kruchy spód. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jabłka ułożyć na masie orzechowo - serowej.
Pozostałe orzechy ziemne rozdrobnić przy użyciu blendera i posypać nimi jabłka

Całość polać karmelem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz