środa, 2 lipca 2014

Ciasto kokosowe z czereśniami




Składniki:

- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/2 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
Do ciasta dodawać porcjami mąkę na zmianę z sokiem jabłkowym.  Dodać czereśnie i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka).





2 komentarze:

  1. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, jednak nie dodawałbym ich do środka tylko poukładała na wierz ciasta:)

    OdpowiedzUsuń