poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ciasto czekoladowo - buraczane




Składniki:

- 3 ugotowane buraki  (około 500 g)
- 180 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 50 ml mleka
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Buraki obrać ze skórki i zmiksować za pomocą blendera na puree. Powinno wyjść około 1 i 1/2 szklanki puree buraczanego.
Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia, odstawić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej gorące mleko, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do ciepłej czekolady, wymieszać.  Masę czekoladową wlać do puree buraczanego, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy czekoladowo - buraczanej, wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię.  Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę pieczenia do 165oC. Ciasto piec 60 minut. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać białą polewą czekoladową.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:).



2 komentarze:

  1. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie. Muszę w końcu się odważyć i upiec coś buraczanego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń