wtorek, 4 listopada 2014

Batoniki śliwkowo - owsiane z bakaliami




Składniki:

- 1 szklanka suszonych śliwek
- 1/3 szklanki miodu
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki grubo posiekanych migdałów
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Śliwki, miód i cynamon umieścić w misie robota. Wszystko dokładnie zmiksować, za pomocą końcówki zaopatrzonej w ostre noże, na gładką masę.  Dodać dwie szklanki płatków owsianych. Krótko miksować, tak by płatki owsiane zostały drobno posiekane. Dodać pozostałe składniki, wymieszać drewnianą łyżką.
Masę przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm. Dokładnie docisnąć do blaszki za pomocą wilgotnych dłoni. Masa nie może być sypka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170oC przez około 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.  Pokroić.




5 komentarzy: