Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 6 łyżek mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/4 zblendowanej czerwonej papryki
Składniki na
farsz:
- 250 g serka kremowego pesto i rukola Apetina
- 50 g jogurtu typu greckiego
- 6 łyżek kukurydzy
- 12 oliwek zielonych i czarnych
- 8 suszonych pomidorów
- 8 ząbków czosnku w oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- pieprz, sól
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Żółtka, jogurt, olej i mąkę zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę
ze szczyptą soli. Dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto
podzielić na trzy części. Do jednej dodać parmezan, do drugiej posiekaną
kolendrę, a do trzeciej paprykę. Kwadratową blachę (30 x30cm) wyłożyć papierem
do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę pasami. Piec w piekarniku
nagrzanym do 170oC przez około 12 - 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, przenieść na ściereczkę i usunąć papier do
pieczenia. Następnie zwinąć je w roladę (razem ze ściereczką). Odstawić do ostudzenia.
Wykonanie farszu:
Serek dokładnie wymieszać z jogurtem na gładką masę. Oliwki i
czosnek pokroić na ćwiartki, suszone pomidory na cienkie paseczki. Wszystkie
składniki dodać do masy serowej, doprawić solą i pieprzem, delikatnie
wymieszać.
Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować farszem i ponownie
zwinąć. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz