czwartek, 6 listopada 2014

Zapiekane gruszki pod chrupiącą migdałowo - orzechową kruszonką




Składniki:

- 2 gruszki
- 6 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki mąki razowej grubo mielonej
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki zimnego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego


Wykonanie:

Orzechy  i migdały rozłożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem i skropić miodem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 15 minut. Miód i cukier powinny się skarmelizować. Ostudzone bakalie drobno posiekać.
Gruszki umyć i przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek.
W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy oraz cynamon. Dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę. Dodać pokrojone orzechy i migdały oraz drobno posiekane śliwki. Wymieszać.
Gruszki włożyć do naczynia żaroodpornego i posypać kruszonką.

Zapiekać w temperaturze 180oC przez około 25 - 30 minut. 



1 komentarz: