środa, 19 listopada 2014

Kukurydziane Biscotti z migdałami




Składniki: 

- 1 szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka grubo posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli


Wykonanie:

Mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sodę przesiać przez sito do naczynia. Do mąki dodać kaszę kukurydzianą, cukier i sól. W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem.  Dodać do suchych składników wymieszać. Na koniec wmieszać migdały.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o długości około 30 centymetrów.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC przez około 25 minut. Wyjąć, przestudzić.
Następnie pokroić je na 1 - 1,5 cm kromeczki. Ułożyć je płasko na blaszce i podpiekać przez 30 minut w temperaturze 135oC. W połowie pieczenia biscotti odwrócić na drugą stronę.

Biscotti można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



1 komentarz: