Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka grubo posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sodę przesiać przez sito do
naczynia. Do mąki dodać kaszę kukurydzianą, cukier i sól. W drugim naczyniu
wymieszać jajka z olejem. Dodać do
suchych składników wymieszać. Na koniec wmieszać migdały.
Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o
długości około 30 centymetrów. Ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175oC
przez około 25 minut. Wyjąć, przestudzić.
Następnie pokroić je na 1 - 1,5 cm kromeczki. Ułożyć je płasko na
blaszce i podpiekać przez 30 minut w temperaturze 135oC. W połowie
pieczenia biscotti odwrócić na drugą stronę.
Biscotti można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń