czwartek, 20 listopada 2014

Gorąca czekolada




Składniki:

- 1 puszka skondensowanego mleka
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 250 gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli


Dodatkowo:

- bita śmietana
- pianki marshmallow


Wykonanie:

Mleko oraz mleko skondensowane wlać do garnka, zmiksować za pomocą miksera ustawionego na małe obroty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z kakao i solą dodać do mleka, wymieszać. Całość gotować pod przykryciem przez około 2 godzinę, mieszając co 10 minut. Gdy czekolada zacznie gęstnieć, należy ją mieszać częściej i pilnować by się nie przepaliła.

Gotową czekoladę przelać do filiżanek. Podawać z bitą śmietaną i piankami marshmallow.


5 komentarzy: