Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g pieczarek
- 100 g suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na cienkie plasterki. Na
patelni roztapiamy masło, dodajemy pieczarki i czosnek straty na tarce o
drobnych oczkach. Smażymy przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy suszone
pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Do grzybów i suszonych pomidorów wlewamy śmietankę. Gdy sos
zacznie gęstnieć dodajemy parmezan oraz bazylię. Doprawiamy do smaku.
Makaron ugotować al dente. Dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
Bardzo ciekawy pomysł na sos do makaronu ;)
OdpowiedzUsuń