Składniki na
ciasto:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Składniki farszu:
- 250 g serka kremowego czosnek i zioła Apetina
- 150 g sera feta
- 80 g śmietany 12%
- 100 g szynki
- 60 g oliwek zielonych i czarnych
- 1 średnia, czerwona papryka
- 2 łyżki kaparów
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać
mąkę, energicznie mieszając by masa się nie przepaliła. Gotowe ciasto ma
szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka i dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego posiadającego końcówkę w kształcie
gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30
minut. Ostudzić, przekroić na pół.
Serek Apetina, fetę oraz śmietanę dokładnie zmiksować.
Szynkę i paprykę pokroić w drobną
kostkę, oliwki w ćwiartki, a kapary na pół. Dodać do serka i delikatnie
wymieszać. Ptysie nadziewać gotową masą serową, przykryć górną częścią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz