niedziela, 9 listopada 2014

Ptysie faszerowane serkiem, szynką, papryką i oliwkami




Składniki na ciasto:

- 250 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli


Składniki farszu:

- 250 g serka kremowego czosnek i zioła Apetina
- 150 g sera feta
- 80 g śmietany 12%
- 100 g szynki
- 60 g oliwek zielonych i czarnych
- 1 średnia, czerwona papryka
- 2 łyżki kaparów


Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając by masa się nie przepaliła. Gotowe ciasto ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonego ciasta dodać jajka i dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego posiadającego końcówkę w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać  niewielkie porcje ciasta.
Piec w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut. Ostudzić, przekroić na pół.


Serek Apetina, fetę oraz śmietanę dokładnie zmiksować. Szynkę  i paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w ćwiartki, a kapary na pół. Dodać do serka i delikatnie wymieszać. Ptysie nadziewać gotową masą serową, przykryć górną częścią. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz