poniedziałek, 10 listopada 2014

Tagliatelle z krewetkami i warzywami w sosie orzechowym




Składniki:

- 300 g makaronu Tagliatelle
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki posiekanej kolendry


Składniki na marynatę do krewetek:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz


Składniki na sos orzechowy:

- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy limonki


Wykonanie:

Składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kolendrę oraz starte na tarce ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Krewetki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 20 minut w chłodne miejsce. Następnie krewetki odsączamy i smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut z każdej strony.

Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Marchew i cukinię kroimy w cienkie słupki, a dymkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy marchew i cukinie. Smażymy około 2 - 3 minut. Następnie dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze około minuty.

Sos orzechowy wlewamy do podsmażonych warzyw i chwilę podgrzewamy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy z sosem i posypujemy świeżą kolendrą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz