Składniki:
- 300 g makaronu Tagliatelle
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Składniki na
marynatę do krewetek:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól, pieprz
Składniki na sos
orzechowy:
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki wywaru warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku (starte na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy limonki
Wykonanie:
Składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kolendrę oraz
starte na tarce ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Krewetki rozmrażamy,
posypujemy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 20 minut w
chłodne miejsce. Następnie krewetki odsączamy i smażymy na rozgrzanej oliwie
przez kilka minut z każdej strony.
Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Marchew i
cukinię kroimy w cienkie słupki, a dymkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy
odrobinę oleju, wrzucamy marchew i cukinie. Smażymy około 2 - 3 minut.
Następnie dodajemy dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze
około minuty.
Sos orzechowy wlewamy do podsmażonych warzyw i chwilę
podgrzewamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszamy
z sosem i posypujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz