Składniki na
babeczki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 150 g masła
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy
Ponadto:
- pomarańczowy cukier*
Wykonanie
babeczek:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika
przesiać przez sito do miski, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić kolejno jajka, miksując
masę po każdym dodaniu. Dodać puree z dyni na zmianę z suchymi składnikami,
mieszając szpatułką tylko do połączenia składników. Formę na babeczek wyłożyć
papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC
przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Wykonanie kremu:
Masło pokroić na niewielkie kawałki.
Białka z cukrem i solą umieścić w misie miksera. Misę
ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Białka z cukrem mieszać ubijaczką tak
długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy masę rozetrzemy między palcami
cukier nie powinien być wyczuwalny.
Następnie białko dokładnie ubić w misie miksera. Masa
powinna być bardzo gęsta.
Zmienić końcówkę z ubijającej na mieszającą. Do masy stopniowo
dodawać masło, kawałek po kawałku, cały czas miksując. Gotowa masa będzie
gęsta, a podczas mieszania będzie słychać charakterystyczne
"mlaskanie".
Masę maślaną podzielić na dwie części do jednej dodać
barwnik pomarańczowy, a do drugiej zielony.
Wykonanie
dekoracji:
Przy pomocy kremu uformować wierzch babeczek w kształt dyni.
Następnie górną część babeczek, pokrytą kremem, obtoczyć w pomarańczowym
cukrze. Z zielonego kremu za pomocą szprycy uformować ogonek, listki i wąsy
dyni.
*Pomarańczowy cukier można kupić w sklepie, ale również
można go przygotować samemu. Wystarczy do cukru dodać odrobinę wody i
pomarańczowego barwnika w żelu. Następnie cukier wymieszać i pozostawić do
wysuszenia, pamiętając by co jakiś czas go pomieszać, by nie powstały grudki.
Wyglądają apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o cukrze pomarańczowym, nigdy nie spotkałam się z czymś takim.
Cukier pomarańczowy to zwykły cukier tylko zabarwiony na pomarańczowo:).
Usuńswietne:)
OdpowiedzUsuńdyniowe wypieki wprost ubóstwiam! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuń