sobota, 1 listopada 2014

Babeczki z gruszkami o korzennej nucie




Składniki na babeczki:

- 200 g mąki
- 130 g cukru
- 100 g stopionego masła
- 2 jajka
- 140 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (Przyprawa do piernika)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie gruszki pokrojone w niewielką kostkę


Składniki na kruszonkę:

- 1/2 szklanka mąki
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru trzcinowego


Wykonanie kruszonki:

W miseczce wymieszać mąkę, kakao praz cukier trzcinowy. Dodać masło i wyrobić palcami na kruszonkę.


Wykonanie babeczek:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiać przez sito. Masło z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Do utartej masy dodawać na przemian przesiane suche składniki i jogurt naturalny, mieszając tylko do momentu, gdy składniki się połączą. Dodać pokrojone gruszki, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem i posypać kruszonką.
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC przez 20 - 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz