poniedziałek, 12 marca 2018

Fit tartaletki owocowo - orzechowe





Składniki na spód:

- 40 g daktyli
- 20 g jagód goji
- 100 g płatków owsianych
- 130 g nerkowców
- szczypta soli
- 1/2 szklanki soku jabłkowego Hortex


Sok jabłkowy przelać do niewielkiego rondelka, podgrzać. Do ciepłego soku wrzucić daktyle oraz jagody goji,  odstawić na pół godziny by zmiękły, następnie przecedzić. Płatki owsiane, orzechy, daktyle, jagody goji oraz sól umieścić w malakserze. Całość  miksować, do momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej.
Masę ciasteczkową podzielić na 4 części i dokładnie wyłożyć nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.


Składniki na krem:

- 200 g nerkowców
- 40 g jagód goji
- 380 ml soku jabłko - marchew - malina Leon HORTEX 
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka żelatyny

Nerkowce oraz jagody goji przełożyć do miski, zalać sokiem przecierowym i odstawić na noc do lodówki.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Namoczone orzechy wraz sokiem przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, a następnie zmiksować na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do jej całkowitego rozpuszczenia, uważając by jej nie zagotować. Lekko schłodzić. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy orzechowej, wymieszać.
Żelatynę  wlać do masy orzechowej, dokładnie wymieszać.
Kremem wypełnić tartaletki, a następnie schłodzić przez kilka godzin. Przed podaniem ozdobić malinami.



1 komentarz:

  1. Nie dość, że fit to jeszcze takie piękne!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń