Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na miękko
- 100 g groszku mrożonego lub świeżego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki sosu chrzanowego Winiary
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 - 3 plasterki salami
- duża garść rzeżuchy
- sól, pieprz do smaku
Do podania :
- grzanki
Salami pokroić na cieniutkie paseczki, a następnie
przysmażyć na patelni, aż staną się chrupiące.
Groszek mrożony przygotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Jeżeli używamy groszku świeżego należy go wcześniej zblanszować. Groszek
razem z sokiem z cytryny, jogurtem i sosem chrzanowym zblendować,
na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ilość użytego sosu
chrzanowego lub chrzanu zależy od preferencji smakowych (ostrości).
Niewielką ilość sosu
wlać do szklanki, w środku ustawić jajko, ozdobić rzeżuchą oraz salami. Podawać
z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz