środa, 28 marca 2018

Jajko w szklance z sosem groszkowym, rzeżuchą i grzanką



  

Składniki:

- 8 jajek ugotowanych na miękko
- 100 g groszku mrożonego lub świeżego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki sosu chrzanowego Winiary
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 - 3 plasterki salami
- duża garść rzeżuchy
- sól, pieprz do smaku


Do podania :

- grzanki

Salami pokroić na cieniutkie paseczki, a następnie przysmażyć na patelni, aż staną się chrupiące.
Groszek mrożony przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli używamy groszku świeżego należy go wcześniej zblanszować. Groszek razem z sokiem z cytryny, jogurtem i sosem chrzanowym zblendować, na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ilość użytego sosu chrzanowego lub chrzanu zależy od preferencji smakowych (ostrości).
Niewielką  ilość sosu wlać do szklanki, w środku ustawić jajko, ozdobić rzeżuchą oraz salami. Podawać z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz