Składniki na
ciasto:
-140 g mąki
- 40 g kakao
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 160 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na
polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Masło, razem z
połamaną na małe kawałki czekoladą, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt
naturalny, wymieszać.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub
pokroić w drobną kostkę. Przed krojeniem masę marcepanową warto schłodzić w
lodówce lub włożyć na chwilę do zamrażalki.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Ich objętość
powinna zwiększyć się 2 - 3 krotnie. Do ubitej masy wlać roztopione masło z
czekoladą, delikatnie wymieszać. Dodać
mąkę, w trzech turach, mieszając tylko do połączenia składników. Dodać startą
masę marcepanową, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz