wtorek, 20 marca 2018

Czekoladowa babka z marcepanem





Składniki na ciasto:

-140 g mąki
- 40 g kakao
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 160 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


Składniki na polewę:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać przez sito. Masło, razem z połamaną na małe kawałki czekoladą, roztopić w kąpieli wodnej. Dodać jogurt naturalny, wymieszać.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w drobną kostkę. Przed krojeniem masę marcepanową warto schłodzić w lodówce lub włożyć na chwilę do zamrażalki.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Ich objętość powinna zwiększyć się 2 - 3 krotnie. Do ubitej masy wlać roztopione masło z czekoladą, delikatnie wymieszać.  Dodać mąkę, w trzech turach, mieszając tylko do połączenia składników. Dodać startą masę marcepanową, wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz