Składniki na spód:
- 100 g słonecznika
- 10 g mąki owsianej
- 10 daktyli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 120 ml soku jabłkowego Hortex
Składniki na
warstwę malinową:
- 420 g mrożonych malin Hortex
- 180 g mąki kokosowej
- 25 g mąki owsianej
- 3 - 5 łyżek syropu klonowego
Dodatkowo:
- puder hibiskusowy (opcjonalnie)
Wykonanie spodu:
Sok jabłkowy przelać do niewielkiego rondelka, podgrzać. Do
ciepłego soku wrzucić daktyle, odstawić na pół godziny by zmiękły, następnie
przecedzić. Słonecznik, mąkę owsianą daktyle, cynamon i kardamon umieścić w
malakserze. Dodać łyżkę soku jabłkowego i miksować, do momentu otrzymania
kleistej masy ciasteczkowej.
Foremkę o wymiarach 22 x 14 cm wyłożyć folią spożywczą. Masą
daktylową wyłożyć spód formy, dokładnie dociskając. Włożyć do lodówki.
Wykonanie warstwy
malinowej:
Mrożone maliny rozmrozić, a następnie zmiksować. Maliny
przetrzeć przez sito, w celu usunięcia pestek. Jeżeli pestki wam nie
przeszkadzają, nie musicie przecierać malin:).
Maliny , mąkę kokosową i owsianą umieścić w malakserze.
Dodać 3 łyżki syropu klonowego, zmiksować do połączenia składników. Gdyby masa
okazał się za kwaśna dodać 1 - 2 łyżki syropu klonowego.
Masę malinową wyłożyć na daktylowy spód. Posypać pudrem
hibiskusowy, lekko przycisnąć go do masy malinowej. Schłodzić w lodówce przez
kilka godzin. Przed podaniem pokroić.
Wyglądają obłędnie! Uwielbiam połączenie kokosu ze wszystkim, co tylko możliwe <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam Cię na mojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com ;)
Cudowne ! Porywam kilka :)
OdpowiedzUsuń