środa, 7 marca 2018

Wegańskie batony malinowo - kokosowe






Składniki na spód:

- 100 g słonecznika
- 10 g mąki owsianej
- 10 daktyli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 120 ml soku jabłkowego Hortex


Składniki na warstwę malinową:

- 420 g mrożonych malin Hortex
- 180 g mąki kokosowej
- 25 g mąki owsianej
- 3 - 5 łyżek syropu klonowego


Dodatkowo:

- puder hibiskusowy (opcjonalnie)


Wykonanie spodu:

Sok jabłkowy przelać do niewielkiego rondelka, podgrzać. Do ciepłego soku wrzucić daktyle, odstawić na pół godziny by zmiękły, następnie przecedzić. Słonecznik, mąkę owsianą daktyle, cynamon i kardamon umieścić w malakserze. Dodać łyżkę soku jabłkowego i miksować, do momentu otrzymania kleistej masy ciasteczkowej. 
Foremkę o wymiarach 22 x 14 cm wyłożyć folią spożywczą. Masą daktylową wyłożyć spód formy, dokładnie dociskając. Włożyć do lodówki.


Wykonanie warstwy malinowej:

Mrożone maliny rozmrozić, a następnie zmiksować. Maliny przetrzeć przez sito, w celu usunięcia pestek. Jeżeli pestki wam nie przeszkadzają, nie musicie przecierać malin:).
Maliny , mąkę kokosową i owsianą umieścić w malakserze. Dodać 3 łyżki syropu klonowego, zmiksować do połączenia składników. Gdyby masa okazał się za kwaśna dodać 1 - 2 łyżki syropu klonowego.
Masę malinową wyłożyć na daktylowy spód. Posypać pudrem hibiskusowy, lekko przycisnąć go do masy malinowej. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem pokroić.



2 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie! Uwielbiam połączenie kokosu ze wszystkim, co tylko możliwe <3

    W wolnej chwili zapraszam Cię na mojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń