Składniki:
- 10 ugotowanych dużych muszli
- 10 - 12 pomidorków cherry
- 10 - 12 małych kulek mozzarelli
- 10 - 15 oliwek zielonych
- pesto bazyliowe
Składniki na
pesto:
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 25 listków bazylii
- 3 łyżki oleju
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli w moździerzu na gładką
masę. Dodać grubo posiekane liście bazylii oraz orzechy i rozetrzeć. Wlać olej
i sok z cytryny, wymieszać.
Każdą muszlę wysmarować niewielką ilością pesto. Pomidory,
mozzarellę i oliwki przekroić na pół. Muszle wypełnić 2 - 3 kawałkami
pomidorów, oliwek i mozzarelli. Polać pozostałym pesto.
lubię takie kąski :)
OdpowiedzUsuń