środa, 28 marca 2018

Mazurek cytrynowo (limonkowo) - bazyliowy



Mazurek w dwóch odsłonach: limonkowej i cytrynowej. W obu wersjach smakuje rewelacyjnie. Krem z białej czekolady i soku z limonki lub cytryny jest orzeźwiający i nie przesłodzony. Pycha:)! 


Składniki na ciasto:

- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka


Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając  mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować  na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka.  Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.


Składniki na krem:

- 140 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 40 ml soku z cytryny lub limonki
- skórka starta z 1 cytryny lub limonki
- 6 drobno posiekanych liści bazylii
- 5 g żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z cytryny (limonki)  oraz posiekaną bazylię, wymieszać.


Dodatkowo:

- bezy
- listki bazylii
- skórka starta z cytryny lub limonki


Wykonanie mazurka:

Krem cytrynowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z cytryny oraz listkami bazylii.


Mazurek z kremem limonkowo - bazyliowym

Mazurek cytrynowo - bazyliowy wersja z malinami
       

1 komentarz:

  1. Wow przepiękny ten mazurek <3 I bardzo oryginalny, cytrynowo-limonkowego jeszcze nie jadłam :>

    OdpowiedzUsuń