Składniki:
- 5 białek
- 125 g drobnego cukru
- 90 g mąki
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
-szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej.
Mąkę wymieszać z 50 g cukru, przesiać.
Białka lekko spienić, dodać sól i sok z cytryny. Ubijać
białka przez około 2 - 2,5 minuty, do
uzyskania prawie sztywnej piany. Dalej ubijając, na najniższych obrotach,
stopniowo dodawać pozostały cukier. Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać
do momentu, aż powstanie sztywna piana (ale nie tak gęsta i sztywna jak przy
bezach).
Do powstałej masy białkowej, w 5 turach, dodawać mąkę
wymieszaną z cukrem. Wymieszać szpatułką, po każdym dodaniu, tylko do
połączenia składników. Na koniec dodać ekstrakt miętowy oraz skórkę z cytryny,
delikatnie wymieszać.
Masę przelać do foremki na babkę, wyrównać. Foremki nie
należy smarować masłem. Ciasto naciąć kilka razy nożem w celu usunięcia
większych pęcherzyków powietrza.
Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180oC i piec
przez około 35 - 40 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Pod
koniec pieczenia ciasto może delikatnie opaść, a także popękać.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, odwracając do
góry nogami. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przestudzone ciasto oddzielić
delikatnie szpatułką od brzegów foremki i postukać o jej dno. Ciasto bez
problemów powinno się wyjąć.
Prze podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz