poniedziałek, 19 marca 2018

Zupa porowo ziemniaczana





Składniki:

- 1 - 2 pory (około 180 g po obraniu)
- 1 średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżki startego parmezanu
-2 łyżki oleju
- garść natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
- sól, pieprz do smaku


Do podania:

- grzanki
-płatki parmezanu
- natka pietruszki


Pory obrać z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część. Dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać suszony tymianek, podsmażyć minutę.  Dodać cebulę i pory. Całość dusić 8 - 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Pory z cebulą przenieść do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki , pietruszkę oraz tymianek, jeżeli używamy świeżego, wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu, przez 15 - 20 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki ,gotować 2 minuty. Do ugotowanej zupy dodać parmezan, zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i płatkami parmezanu. Podawać z grzankami.

1 komentarz: