Składniki na
ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Wydłużyć
go z jednej strony, nadając mu kształt
jajka. Gotowy wzór wyciąć.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę,
owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego,
wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek.
Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Ciasto ponownie
schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego
do 200oC i piec około 15 - 20 minut, do zezłocenia. Wyjąć i
ostudzić.
Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki 36%
- 120 g masy marcepanowej
- 3 g żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej
przykrycia i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Masę marcepanową schłodzić
w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wlać do
niewielkiego rondelka, dodać startą masę marcepanową, wymieszać. Śmietankę z marcepanem podgrzać, cały czas mieszając, aż
powstanie gładki krem. Uważać by nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać
napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- bezy
Wykonanie mazurka:
Przestudzony kruchy spód posmarować dżemem porzeczkowym. Na
wierzch wylać krem marcepanowy. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do
stężenia.
Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami.
Kompozycja smaków - idealna, wygląd również :)
OdpowiedzUsuń