Składniki na
pieczoną cieciorkę:
- 250g ugotowanej ciecierzycy ( można użyć z puszki)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki
Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, należy ją przepłukać
wodą, odcedzić , a następnie osuszyć np. za pomocą ręczników papierowych.
Ciecierzycę przełożyć do miski, dodać przyprawy oraz olej,
dokładnie wymieszać.
Ciecierzycę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na
około 35 - 45 minut, piec aż ciecierzyca
stanie się chrupiąca. W trakcie pieczenia, cieciorkę należy przemieszać 2 - 3
razy.
Składniki na
sałatkę:
- 250 g pieczonej cieciorki
- 2 - 3 czerwone buraki (około 500 - 600 g)
- 2 awokado
- 180 g sera feta
- 2 - 3 garście rukoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/5 łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki dressingu:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie sałatki:
Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć.
Buraki obrać, pokroić na średniej grubości plasterki, a
następnie każdy plasterek na ćwiartki. Pokrojone buraki przełożyć do miski,
skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem
oraz tymiankiem, wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 35 - 40
minut, aż buraki zmiękną.
Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Awokado obrać ze
skórki, usunąć pestkę i pokroić.
Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, pieczone buraki,
cieciorkę, awokado oraz ser feta. Całość polać dressingiem i posypać natką
pietruszki.
Sałatka idealna dla mnie :) Wszystko co uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/