czwartek, 15 marca 2018

Sałatka z pieczoną cieciorką i czerwonym burakiem





Składniki na pieczoną cieciorkę:

- 250g ugotowanej ciecierzycy ( można użyć z puszki)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki

Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, należy ją przepłukać wodą, odcedzić , a następnie osuszyć np. za pomocą ręczników papierowych.
Ciecierzycę przełożyć do miski, dodać przyprawy oraz olej, dokładnie wymieszać.
Ciecierzycę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 35 - 45 minut, piec  aż ciecierzyca stanie się chrupiąca. W trakcie pieczenia, cieciorkę należy przemieszać 2 - 3 razy.


Składniki na sałatkę:

- 250 g pieczonej cieciorki
- 2 - 3 czerwone buraki (około 500 - 600 g)
- 2 awokado
- 180 g sera feta
- 2 - 3 garście rukoli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/5 łyżki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego


Składniki dressingu:

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- pieprz, sól do smaku


Wykonanie sałatki:

Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć.
Buraki obrać, pokroić na średniej grubości plasterki, a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Pokrojone buraki przełożyć do miski, skropić olejem, oprószyć  solą, pieprzem oraz tymiankiem, wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 35 - 40 minut, aż buraki zmiękną.
Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić.

Na półmisek wyłożyć naprzemiennie rukolę, pieczone buraki, cieciorkę, awokado oraz ser feta. Całość polać dressingiem i posypać natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. Sałatka idealna dla mnie :) Wszystko co uwielbiam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń