piątek, 16 marca 2018

Chleb na sodzie z zielonym groszkiem, cukinią i serem feta






Składniki:

- 250 g mąki + 20 g do podsypywania
- 40 g komosy ryżowej
- 50 g masła
- 80 g sera feta
- 210 ml kefiru
- 100 g mrożonego, zielonego groszku Hortex
- 100 g cukinii
- 20 g słonecznika
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli


Wykonanie:

Komosę ryżową  dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do miski, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Następnie przecedzić przez sito.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać odrobiną i odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Groszek rozmrozić.
Mąkę przesiać z sodą przez sito. Dodać sól, wymieszać.
Masło rozetrzeć z mąką, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodać kefir, namoczoną komosę ryżową oraz pokrojony, na mniejsze kawałki, ser fata. Całość wymieszać na gładkie ciasto, będzie dość lepkie.  Dodać cukinię, zielony groszek oraz słonecznik, wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę, posypaną sporą ilością mąki. Delikatnie zagnieść, w razie potrzeby podsypując mąką, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie ostrym nożem naciąć  powierzchnię na krzyż. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 180oC i piec około 30 minut. Gotowy chleb powinien mieć złotą skórkę, a po postukaniu dawać głuchy odgłos. Wyjąć i przestudzić.
Chleb smakuje  zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest pyszny sam, jak i z różnymi dodatkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz