Składniki:
- 250 g mąki + 20 g do podsypywania
- 40 g komosy ryżowej
- 50 g masła
- 80 g sera feta
- 210 ml kefiru
- 100 g mrożonego, zielonego groszku Hortex
- 100 g cukinii
- 20 g słonecznika
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
Komosę ryżową dokładnie
wypłukać pod bieżącą wodą. Przesypać do miski, zalać wodą i odstawić na pół
godziny. Następnie przecedzić przez sito.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć
do miski, posypać odrobiną i odstawić na 10 minut. Następnie odcisnąć z
nadmiaru wody. Groszek rozmrozić.
Mąkę przesiać z sodą przez sito. Dodać sól, wymieszać.
Masło rozetrzeć z mąką, aż mieszanina będzie miała
konsystencję bułki tartej. Dodać kefir, namoczoną komosę ryżową oraz pokrojony,
na mniejsze kawałki, ser fata. Całość wymieszać na gładkie ciasto, będzie dość
lepkie. Dodać cukinię, zielony groszek
oraz słonecznik, wymieszać.
Ciasto przełożyć na stolnicę, posypaną sporą ilością mąki. Delikatnie
zagnieść, w razie potrzeby podsypując mąką, aż powstanie gładkie ciasto.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie
ostrym nożem naciąć powierzchnię na
krzyż. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC. Po 15 minutach
temperaturę obniżyć do 180oC i piec około 30 minut. Gotowy chleb
powinien mieć złotą skórkę, a po postukaniu dawać głuchy odgłos. Wyjąć i
przestudzić.
Chleb smakuje zarówno
na ciepło, jak i na zimno. Jest pyszny sam, jak i z różnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz