Składniki na pesto
śledziowe:
- 50 g śledzi po giżycku
- 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 20 ml oleju po śledziach
- 50 g startego parmezanu
- 50 g blanszowanych migdałów
- główka czosnku
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 300 g dowolnego makaronu
- 20 pomidorków koktajlowych
- parmezan do posypania
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie
Wykonanie:
Czosnek obrać z nadmiaru łupin. Ostrym nożem ściąć górną
część. Ułożyć na blaszce, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do
piekarnika, nagrzanego do 200oC, na 30 - 40 minut. Czosnek będzie
gotowy gdy ząbki zaczną wychodzić z łupin.
Wszystkie składniki pesto zblendować. Doprawić solą i
pieprzem. Makaron ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego
makaronu dodać pesto śledziowe, wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodać
odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu. Przed podaniem dodać przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe oraz posypać płatkami parmezanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz