niedziela, 18 marca 2018

Śledź w makaronie





Składniki na pesto śledziowe:

- 50 g śledzi po giżycku
- 60 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 20 ml oleju po śledziach
- 50 g startego parmezanu
- 50 g blanszowanych migdałów
- główka czosnku
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 ostrej czerwonej papryczki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku


Dodatkowo:

- 300 g dowolnego makaronu
- 20 pomidorków koktajlowych
- parmezan do posypania
- 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie


Wykonanie:

Czosnek obrać z nadmiaru łupin. Ostrym nożem ściąć górną część. Ułożyć na blaszce, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 200oC, na 30 - 40 minut. Czosnek będzie gotowy gdy ząbki zaczną wychodzić z łupin.
Wszystkie składniki pesto zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego makaronu dodać pesto śledziowe, wymieszać. Gdyby sos okazał się za gęsty, dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu.  Przed podaniem dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać płatkami parmezanu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz