czwartek, 1 marca 2018

Drożdżowe ślimaczki z kapustą i mięsem





Składniki na ciasto drożdżowe:

- 420 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 3 żółtka
- 22 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli


Składniki nadzienia:

- 500 g kapusty kiszonej
- 220 g ugotowanego i zmielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku


Dodatkowo:

- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- nasiona czarnuszki


Wykonanie ciasta drożdżowego:

Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki oraz cukier, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka lekko roztrzepać. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, pozostałe  mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.


Wykonanie nadzienia i bułeczek:

Kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu około godziny, aż zmięknie. Następnie przecedzić i zostawić do przestygnięcia.
Z kapusty wycisnąć nadmiar wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na średnim ogniu, przez 3 minut. Wsypać majeranek, smażyć kolejną minutę. Dodać posiekaną kapustę oraz masło, doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć  3 - 4 minuty. Zostawić do wystygnięcia.
Kapustę wymieszać z mielonym mięsem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Zwinąć w taki sposób by powstała rolada. Ciasto pokroić za pomocą ostrego noża lub nici na 2 - 2,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać nasionami czarnuszki.
Piec w temperaturze 190oC przez około 20 -25 minut, do złotego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz