Składniki na
ciasto drożdżowe:
- 420 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 100 g roztopionego masła
- 3 żółtka
- 22 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki
nadzienia:
- 500 g kapusty kiszonej
- 220 g ugotowanego i zmielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
- nasiona czarnuszki
Wykonanie ciasta
drożdżowego:
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki oraz cukier,
wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać przez sito. Żółtka lekko roztrzepać. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka,
pozostałe mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką
miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do
wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wykonanie
nadzienia i bułeczek:
Kapustę przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować na
małym ogniu około godziny, aż zmięknie. Następnie przecedzić i zostawić do
przestygnięcia.
Z kapusty wycisnąć nadmiar wody i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na
średnim ogniu, przez 3 minut. Wsypać majeranek, smażyć kolejną minutę. Dodać
posiekaną kapustę oraz masło, doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć 3 - 4 minuty. Zostawić do wystygnięcia.
Kapustę wymieszać z mielonym mięsem. W razie potrzeby
doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrobić. Rozwałkować na
prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie, równomiernie
rozprowadzić na całej powierzchni.
Zwinąć w taki sposób by powstała rolada. Ciasto pokroić za
pomocą ostrego noża lub nici na 2 - 2,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Przykryć
ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać nasionami czarnuszki.
Piec w temperaturze 190oC przez około 20 -25
minut, do złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz