Składniki na spód:
- 40 g daktyli
- 20 g jagód goji
- 100 g płatków owsianych
- 130 g nerkowców
- szczypta soli
- 1/2 szklanki soku jabłkowego Hortex
Sok jabłkowy przelać do niewielkiego rondelka, podgrzać. Do
ciepłego soku wrzucić daktyle oraz jagody goji, odstawić na pół godziny by zmiękły, następnie
przecedzić. Płatki owsiane, orzechy, daktyle, jagody goji oraz sól umieścić w
malakserze. Całość miksować, do momentu
otrzymania kleistej masy ciasteczkowej.
Masę ciasteczkową podzielić na 4 części i dokładnie wyłożyć
nimi dno i boki foremek na tartaletki. Schłodzić w lodówce.
Składniki na krem:
- 200 g nerkowców
- 40 g jagód goji
- 380 ml soku jabłko - marchew - malina Leon HORTEX
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
Nerkowce oraz jagody goji przełożyć do miski, zalać sokiem
przecierowym i odstawić na noc do lodówki.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej
przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Namoczone orzechy wraz sokiem
przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryny, a następnie zmiksować na gładką
masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać na niewielkim ogniu, do jej
całkowitego rozpuszczenia, uważając by jej nie zagotować. Lekko schłodzić. Do
przestudzonej żelatyny dodać łyżkę masy orzechowej, wymieszać.
Żelatynę wlać do masy
orzechowej, dokładnie wymieszać.
Kremem wypełnić tartaletki, a następnie schłodzić przez
kilka godzin. Przed podaniem ozdobić malinami.
Nie dość, że fit to jeszcze takie piękne!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/