niedziela, 4 marca 2018

Golden Milk (Złote Mleko)





Złote mleko to napój o cudownych właściwościach, które zawdzięcza kurkumie. Jego bazę stanowi dowolne mleko roślinne lub mleko krowie. Smak i właściwości napoju można wzbogacić, dodając do niego cynamon, kardamon, imbir lub inne przyprawy. Jako środka słodzącego można użyć miodu, syropu klonowego lub suszonych daktyli. Do napoju warto dodać szczyptę pieprzu, który zwiększy przyswajalność kurkuminy.  Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach i w ich towarzystwie lepiej się wchłania. Ponieważ mleka roślinne i zwykłe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu ( wyjątek stanowi mleko kokosowe), warto do napoju dodać pół łyżeczki oleju kokosowego. Złote mleko dzięki kurkumie i pozostałym przyprawom działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i  przeciwnowotworowo. Podnosi odporność, pozwala zwalczyć przeziębienie, wspomaga trawienie, poprawia nastrój i rozgrzewa. Jest idealne na zimowe wieczory i poranki:)
A poza tym świetnie smakuje:))

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 5 daktyle
- 1/2 laski wanilii
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki startego, świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki mielonego
- szczypta czarnego pieprzu


Daktyle wrzucić do mleka i odstawić na godzinę by zmiękły. Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża zeskrobać ziarenka. Razem z przyprawami dodać do mleka kokosowego. Mleko postawić na średnim ogniu, podgrzewać kilka minut, aż napój będzie bardzo ciepły, nie doprowadzać do wrzenia. Odstawić na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć laskę wanilii, mleko przelać do blendera kielichowego i zmiksować.
Złote mleko najlepiej smakuje na ciepło, ale można go pić również na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz