środa, 26 listopada 2014

Babeczki dyniowe na Halloween





Składniki na babeczki:

- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli


Składniki na krem:

- 150 g masła
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- pomarańczowy i zielony barwnik spożywczy


Ponadto:

- pomarańczowy cukier*


Wykonanie babeczek:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika przesiać przez sito do miski, odstawić.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić kolejno jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Dodać puree z dyni na zmianę z suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia składników. Formę na babeczek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 20-25 minut, do suchego patyczka.


Wykonanie kremu:

Masło pokroić na niewielkie kawałki.
Białka z cukrem i solą umieścić w misie miksera. Misę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Białka z cukrem mieszać ubijaczką tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy masę rozetrzemy między palcami cukier nie powinien być wyczuwalny.
Następnie białko dokładnie ubić w misie miksera. Masa powinna być bardzo gęsta.
Zmienić końcówkę z ubijającej na mieszającą. Do masy stopniowo dodawać masło, kawałek po kawałku, cały czas miksując. Gotowa masa będzie gęsta, a podczas mieszania będzie słychać charakterystyczne "mlaskanie".
Masę maślaną podzielić na dwie części do jednej dodać barwnik pomarańczowy, a do drugiej zielony.


Wykonanie dekoracji:

Przy pomocy kremu uformować wierzch babeczek w kształt dyni. Następnie górną część babeczek, pokrytą kremem, obtoczyć w pomarańczowym cukrze. Z zielonego kremu za pomocą szprycy uformować ogonek, listki i wąsy dyni.

*Pomarańczowy cukier można kupić w sklepie, ale również można go przygotować samemu. Wystarczy do cukru dodać odrobinę wody i pomarańczowego barwnika w żelu. Następnie cukier wymieszać i pozostawić do wysuszenia, pamiętając by co jakiś czas go pomieszać, by nie powstały grudki.






5 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie :D
    Pierwszy raz słyszę o cukrze pomarańczowym, nigdy nie spotkałam się z czymś takim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier pomarańczowy to zwykły cukier tylko zabarwiony na pomarańczowo:).

      Usuń
  2. dyniowe wypieki wprost ubóstwiam! zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń